Gossip Rodos: Η σούπα δεν είναι στη λίστα με τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών, ειδικά εκείνων που είναι «δύσκολα» στο φαγητό! Με τα χρόνια, έχω διαπιστώσει ότι τα επιλεκτικά -στο φαγητό- παιδιά δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τις σούπες που έχουν εμφανή κομμάτια λαχανικών μέσα. Τα πάνε καλύτερα με σούπες που είναι πολτοποιημένες, όπως η σούπα ντομάτας με βασιλικό ή αυτή η υπέρ-απλή, κρεμώδης σούπα κολοκύθας !Αλλά μην ξεγελιέστε! Το γεγονός ότι κάτι είναι απλή συνταγή δεν σημαίνει ότι δεν είναι θρεπτική. Αυτό το γεύμα μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά περιέχει έναν σωρό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, όλα μέσα σε ένα ζεστό, παρηγορητικό μπολ σούπας. Είναι η αγαπημένη της δικής μου οικογένειας και πιστεύω ότι θα τη λατρέψει και η δική σας.Γιατί να βάλετε την κολοκύθα στη διατροφή των παιδιών + μερικές συνταγέςΕίναι η σούπα κολοκύθας υγιεινή για τα παιδιά;Απόλυτα! Η σούπα κολοκύθας είναι μια εξαιρετική επιλογή τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Τα πορτοκαλί/κόκκινα λαχανικά, όπως η κολοκύθα και τα καρότα, οι πιπεριές κ.ά., είναι πλούσια σε μια θρεπτική ουσία που λέγεται βήτα-καροτένιο. Το βήτα-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, από την όραση μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η κολοκύθα είναι επίσης εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.Η γλυκιά κολοκύθα ενισχύει την παραγωγή μητρικού γάλακτος (+ συνταγή κολοκυθόσουπας)Μπορείτε μάλιστα να προσθέσετε και λίγη πρωτεΐνη, αντικαθιστώντας το μισό νερό με ζωμό κότας ή βοδινού.Φτιάξτε κολοκυθόσουπα που τα παιδιά δεν θα μπορούν να αντισταθούνΥλικά:
- 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρή κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες
- 2 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
- 3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 1 πράσο, κομμένο σε φέτες
- Φρέσκο θυμάρι
- Φρεσκοστυμμένος χυμός 2 πορτοκαλιών
- 750 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών ή κότας
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι (ή κατά βούληση)
- Φρέσκο πιπέρι
- Τραγανό μπέικον και κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:1η εκδοχή με βρασμένα λαχανικά
- Πλύντε καλά και ετοιμάστε όλα τα λαχανικά σας.
- Βάλτε σε μια κατσαρόλα και ρίξτε μέσα όλα τα λαχανικά σας.
- Σοτάρετε ελαφρά και σβήστε με το χυμό πορτοκαλιού.
- Ρίξτε το ζωμό (να σκεπαστούν τα λαχανικά), αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και βράστε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Αφού βράσουν τη βοήθεια ενός ράβδου μπλέντερ (ή ισχυρού χειροκίνητου μπλέντερ 450W+) αναμείξτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σερβίρετε ζεστό με λίγη κρέμα γάλακτος και τραγανό μπέικον.
2η εκδοχή με ψητά λαχανικά
- Λαδώστε ελαφρά ένα ταψί με ελαιόλαδο και προσθέστε την κολοκύθα, την πατάτα, τα καρότα και τα πράσα, καθώς και το θυμάρι.
- Περιχύστε με τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλατίστε για γεύση και ψήστε στον φούρνο στους 175°C για περίπου 30–40 λεπτά.
- Αφαιρέστε το θυμάρι από τα ψητά λαχανικά. Προσθέστε όλα τα λαχανικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίξτε τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και τον σπιτικό ζωμό λαχανικών (ή νερό αν δεν έχετε διαθέσιμο) και με τη βοήθεια ενός ράβδου μπλέντερ (ή ισχυρού χειροκίνητου μπλέντερ 450W+) αναμείξτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ζεστάνετε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και σερβίρετε ζεστό.
- Και σε αυτή την περίπτωση πασπαλίζετε με τραγανό μπέικον ή λίγη κρέμα γάλακτος.
Συνταγή για νόστιμο ριζότο κολοκύθας
πηγή: mothersblog.gr