Gossip Rodos:
Το Brasserie Lorraine παρέδωσε τα ηνία της κουζίνας του στον Ηλία Δημέλη, εμπλούτισε το μενού του σοβαρά σε τεχνικό επίπεδο και πλέον μας υποδέχεται και τις Κυριακές το μεσημέρι για ένα λαχταριστό lunch αλά γαλλικά.
Προσωπικά βρίσκω το Brasserie Lorraine, ακριβώς κάτω από την πλατεία Δεξαμενής, ένα από τα ομορφότερα μαγαζιά της πόλης, αφού με το που περνάς την βαριά κουρτίνα της εισόδου μεταφέρεσαι αυτόματα σε έναν κόσμο που αφηγείται αυθεντικές ιστορίες γαλλικής φινέτσας και σωστά υποφωτισμένης παριζιάνικης ατμόσφαιρας. Φέτος, το Brasserie Lorraine άλλαξε ηγεσία στην κουζίνα του, και κατά την ταπεινή μου άποψη πατάει πιο γερά στα πόδια του από ποτέ, ενώ συνεχίζει να βαδίζει σε ξεκάθαρα γαλλικά μονοπάτια, μόνο που πλέον δείχνει να εστιάζει ακόμη περισσότερο στο τεχνικό κομμάτι, που εδώ που τα λέμε αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία της κουζίνας που εκπροσωπεί. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.Ξεκάθαρη αστική αύρα, αληθινές γεύσεις και ηχηρές υπογραφές στο πιο όμορφο reopening της πόληςΜπαίνοντας λοιπόν στο άκρως ατμοσφαιρικό σύμπαν του Brasserie Lorraine το πρώτο πράγμα που σε κερδίζει είναι ο χώρος. Βελούδινοι καναπέδες, σκούρα μαρμάρινα τραπέζια, μία μεγάλη μαρμάρινη μπάρα και εκτενής χρήση ξύλου, μία «ανθισμένη» οροφή και όλα αυτά υπό το διακριτικό φως των κεριών δημιουργούν μία αύρα μαγική, που σε βάζει σε σοβαρά διλήμματα για το που ακριβώς θέλεις να πάρεις θέση, για να περάσεις στην απολαυστική γευστική συνέχεια, που πλέον υπογράφεται και εκτελείται από τον πολύ ικανό, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, Ηλία Δημέλη.Experimental διάθεση, διάφανα cocktails και ελληνικό bar food στην πλατεία Αγίας ΕιρήνηςΣτην εξίσωση προστίθεται και το live πιάνο με τραγούδι -ακριβώς στο σωστό volume, που ψυχαγωγεί χωρίς να ενοχλεί- που συναντάται αρκετές ημέρες την εβδομάδα, ενώ κάποιες άλλες ημέρες θα υπάρχουν και κάποια μουσικά δρώμενα μαζί με πρόζα. Στο νέο δε lunch της Κυριακής τη δημιουργία ατμόσφαιρας αναλαμβάνει ο resident DJ.Εγώ βρέθηκα εκεί μία τυχαία Τρίτη βράδυ, και ομολογώ πως το εστιατόριο ήταν γεμάτο, τόσο από ζευγάρια όσο και από μεγάλες παρέες, γεγονός που μόνο καλά πράγματα λέει για το project. Θεωρώ πως, πέρα από την κουζίνα για την οποία θα μιλήσουμε εκτενώς παρακάτω, ένα στοιχείο πολύ σημαντικό που κάνει το Brasserie Lorraine να συγκαταλέγεται στα προσωπικά αγαπημένα μου της πόλης, είναι το ότι εδώ έρχεσαι για μία πιο συνολική έξοδο, όχι απλώς για φαγητό. Το πανέμορφο περιβάλλον, τα ωραία cocktails, η live μουσική, τα ζωντανά vibes, όλα μαζί συνάδουν για να περάσεις συνολικά καλά, όχι απλώς για να φας καλά.Ώρα όμως να φτάσουμε και στο προκείμενο, δηλαδή το φαγητό. Ο νέος σεφ Ηλίας Δημέλης φυσικά και συνεχίζει να πορεύεται σε καθαρά γαλλοτραφείς δρόμους, άλλωστε για τις όμορφες αποδόσεις κλασσικών γαλλικών συνταγών αγαπήσαμε εξαρχής την Brasserie Lorraine, όμως φέτος τα πράγματα δείχνουν να έχουν εξελιχθεί περαιτέρω.Φυσικά και ξεκινήσαμε με τη ζεστή γαλλική μπαγκέτα με το αέρινο βούτυρο με κεφίρ, αφού άλλωστε τίποτα δεν σε εισάγει καλύτερα στο θέμα, και συνεχίσαμε με μία εξίσου άκρως γαλλική συνταγή, την κρεμμυδόσουπα. Μεστή και γεμάτη γεύση, με τα καραμελωμένα κρεμμύδια να βγάζουν όλη τη ζεστασιά και τη γλύκα τους σε σωστή ποσόστωση, και το τυρί -εδώ ο σεφ αντικατέστησε τις πιο κλασσικές επιλογές με Comte- και το χειροποίητο κρουτόν να συμπληρώνουν την πλήρη αίσθηση της αυθεντικής συνταγής.Must-taste στα ορεκτικά το μοσχαρίσιο ταρτάρ, το οποίο φέτος βρήκα καλύτερο από κάθε προηγούμενη χρονιά. Η βαθιά κρεατένια γεύση παραμένει φυσικά πρωταγωνίστρια όμως το μαρινάρισμα σε ελαιόλαδο, η παρασκευή κάπαρης και η καπνιστή μαγιονέζα δίνουν μία διαφορετική νότα σε ένα πιάτο που έχουμε μάθει να χαρακτηρίζουμε ως κλασσικό.Ένα πιάτο όμως που θεωρώ πως αντικατοπτρίζει πολύ δυνατά την προσήλωση στις τεχνικές λεπτομέρειες φέτος είναι το foie gras, που έρχεται αριστοτεχνικά σωταρισμένο, χωρίς ίχνος υπερβολής, και συνοδεύεται από μία τέλεια δεμένη σως από τα leftovers της πάπιας, μία πληθωρική μαρμελάδα χουρμά και πικλαρισμένο κυδώνι, τα οποία συνολικά ισορροπούν όπως πρέπει τη βαθιά βουτυρένια γεύση του foie gras. Σε επόμενη επίσκεψή μου δεσμεύομαι να δοκιμάσω την κις λορέν, που πολλά υποσχόμενη την είδα να περνά από δίπλα μου, καθώς και τα στρείδια με beurre blanc, που αν κρίνω από την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει φέτος με τις σως στην κουζίνα πρέπει να είναι κορυφαία.Στα κυρίως τώρα εμείς δοκιμάσαμε το αριστοτεχνικά ψημένο παπί, συγκεκριμένα στήθος πάπιας sliced σε τέλειες φετούλες και περιχυμένο από ένα πυκνό compote από κόκκινα φρούτα -που δίνουν το ιδανικό kick οξύτητας που θέλει ένα τέτοιο πιάτο- και μία μεστή σως φυσικά από το ίδιο το παπί.Επίσης δοκιμάσαμε ένα πιάτο ημέρας, το οποίο κατόπιν “λαϊκής απαίτησης” μάλλον θα πάρει σύντομα τη θέση του μόνιμα στο μενού, τη σφυρίδα με αυγά πέστροφας και χρυσής ρέγγας, περιχυμένη με μία άκρως φινετσάτη και τέλεια ισορροπημένη beurre blanc, και συνοδευόμενη από τερίνα πατάτας με ολαντέζ και σιγομαγειρεμένο τρυφερό πράσο. Κάθε μπουκιά αφηγείται όμορφες ιστορίες γεύσεων που πατούν ακριβώς πάνω στη λεπτή κόκκινη γραμμή που ενώνει -δεν χωρίζει- τη νοστιμιά με την τεχνική αρτιότητα.Η λίστα με τα cocktails παραμένει εντός θέματος και με όμορφες επιλογές, ενώ η λίστα των κρασιών, επιμελημένη από τον Μαρίνο Κατσιλιανό, επικεντρώνεται φυσικά στη Γαλλία, αλλά και στην Αμερική, ενώ από αυτή τη χρονιά εγκαινιάζει και ένα section στο οποίο παρουσιάζει και δύο Έλληνες παραγωγούς σε όλη τους όμως την γκάμα, αυτή τη στιγμή είναι το La Tour Melas και το κτήμα Σκούρας.Στα γλυκά το Clafoutis αμυγδάλου με πληθωρικά κομμάτια κόκκινων φρούτων και κρέμα αρωματισμένη με ένα νοσταλγικό λικέρ από κεράσι είναι ένα από τα καλύτερα dessert της πόλης αυτή τη στιγμή.Κλείνοντας να σημειώσουμε αυτό που είπαμε και παραπάνω, δηλαδή πως πλέον το Brasserie Lorraine μας περιμένει κάθε Κυριακή το μεσημέρι από τη 1 μέχρι τις 6 για ένα lunch/brunch, ή όπως αλλιώς θέλουμε να το ονομάσουμε, με γαλλική φινέτσα και άκρως λαχταριστά πιάτα, όπως Cordon Bleu, Croissant Benedict, Steak Sandwich, γαλλική ομελέτα με τρούφα, French Toast και πολλά ακόμη άκρως λαχταριστά.Info: Σπευσίππου 1Α, Κολωνάκι, 2107243009Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.
πηγή: queen.gr
