Gossip Rodos: Γεγονός: Ό,τι και αν λένε οι υπέρμαχοι της γυμναστικής/ της θάλασσας/ της σοκολάτας, τίποτα δεν έχει την ίδια επίδραση με το σεξ στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Γιατί όμως; Στραφήκαμε στην επιστήμη, αναζητώντας απαντήσεις στην ερώτηση «τι είναι αυτή η ευτυχία που νιώθουμε μετά το σεξ;». Και δεν απογοητευτήκαμε.
Η έκκριση ντοπαμίνης
Γνωστή και ως ορμόνη της χαράς, η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του σεξ, και εκρήγνυται την στιγμή που έχεις οργασμό, πλημμυρίζοντας τον εγκέφαλό σου με αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «αίσθηση ευφορικής ανταμοιβής». Η ντοπαμίνη σε κάνει να πιστεύεις ότι έχεις πετύχει κάτι σπουδαίο εκείνη τη στιγμή, λες και κέρδισες το λαχείο. Είναι, επίσης, μία από τις ορμόνες που εμπλέκονται στον εθισμό, εξ ου και όσο περισσότερο σεξ κάνεις, τόσο περισσότερο σεξ θέλεις.
Η έκκριση ωκυτοκίνης
Αυτή πάλι είναι μια άλλη, πιο «ήσυχη» ορμόνη, όχι της ξέφρενης χαράς, αλλά της χουχουλιάρικης σύνδεσης –εξ ου και μπορεί να την έχεις ακούσει να αναφέρεται και ως «ορμόνη της αγκαλιάς». Είναι η υπεύθυνη για εκείνο το ζεστό, θολό συναίσθημα που ακολουθεί τον οργασμό και κάνει πολλούς από εμάς να θέλουμε να κοιμηθούμε, να χουχουλιάσουμε ή να βολευτούμε στην αγκαλιά του άλλου. Η ωκυτοκίνη συμβάλλει επίσης στη μείωση του πόνου, πράγμα που βοηθά στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως οι πονοκέφαλοι, το άγχος ή ο πόνος των bdsm παιχνιδιών.
Ο κογχομετωπιαίος φλοιός που σταματά προσωρινά να λειτουργεί
Η αίσθηση ότι βρίσκεσαι εντελώς εκτός ελέγχου κατά τη διάρκεια ενός οργασμού έχει επιστημονική εξήγηση: Για τα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί, ένα τμήμα του εγκεφάλου σου που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων, ο κογχομετωπιαίος φλοιός, κατεβάζει ρολά, δημιουργώντας την αίσθηση ότι δεν ελέγχεις το σώμα ή τις αντιδράσεις σου. Η προσωρινή αυτή παύση εργασιών του συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου εξηγεί επίσης τις μειωμένες αναστολές και, κατ’ επέκταση, την αίσθηση απελευθέρωσης που νιώθεις κατά τη διάρκεια του σεξ.
Η έκκριση βαζοπρεσίνης
Κι άλλη ορμόνη; Ναι, κι άλλη. Η βαζοπρεσίνη, που λες, είναι η ορμόνη που μας βοηθά να ρυθμίσουμε την δίψα, συνδέεται όμως και με την ανάπτυξη οικειότητας και προσκόλλησης. Είναι μια από τις ορμόνες που εκκρίνονται μετά το σεξ –αλλά όχι σε όλους τους ανθρώπους, και όχι στην ίδια ποσότητα. Κι εδώ είναι που γίνεται ενδιαφέρον: Όπως εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Jennifer Sweeton, «η αυξημένη βαζοπρεσίνη συσχετίζεται με την αφοσίωση και την προστασία του ατόμου με το οποίο κάνουμε σεξ, και θεωρείται ότι είναι η ορμόνη που μας παρακινεί να είμαστε μονογαμικοί. Η έρευνα έχει δείξει ότι άτομα που αναφέρουν ότι απατούν τους συντρόφους τους τείνουν να έχουν μια γονιδιακή παραλλαγή που κρατά την παραγωγή βαζοπρεσίνης τους χαμηλή».
Με πληροφορίες από Bustle.com
πηγή: in2life.gr