Gossip Rodos: Το μαύρο τσάι είναι ένα από τα ροφήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ανά τον κόσμο. Έχει πιο δυνατή γεύση σε σχέση με άλλες ποικιλίες τσαγιού και υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη.Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και η κατανάλωσή του συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μεταξύ των οποίων, η ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας και ο μειωμένος κίνδυνος για συγκεκριμένες ασθένειες.Τα οφέλη του μαύρου τσαγιού – Τι δείχνουν οι έρευνεςΈχει αντιοξειδωτικές ιδιότητεςΤο μαύρο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως κατεχίνες, θεοφλαβίνες και θεαρουμπιγίνες που παρέχουν μία σειρά από οφέλη για τον οργανισμό. Πρώτα από όλα η κατανάλωσή τους βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της κυτταρικής βλάβης.Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγείαΜία συγκεκριμένη ομάδα αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στο μαύρο τσάι, τα φλαβονοειδή, μειώνουν τον κίνδυνο αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων. Μία ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι για κάθε φλιτζάνι τσάι που καταναλώνονταν κάθε μέρα είχε τα εξής αποτελέσματα:
- 4% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου λόγω καρδιακών παθήσεων
- 2% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής
- 4% χαμηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού
Μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόληΗ «κακή» χοληστερόλη είναι η LDL, τα υψηλά επίπεδα της οποίας μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό.Σύμφωνα με μελέτη, η συστηματική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μείωσε σημαντικά την κακή χοληστερόλη και συγκεκριμένα κατά 4.64mg/dL.Ενισχύει την υγεία του εντέρουΚάποια από τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο είναι καλά για την υγεία, ενώ κάποια άλλα όχι. Έρευνες δείχνουν ότι ο τύπος των βακτηρίων στο έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία του οργανισμού και προστατεύουν από παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία κ.α.Μειώνει την αρτηριακή πίεσηΗ υψηλή αρτηριακή πίεση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην όραση, την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση του μαύρου τσαγιού φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση.Βοηθά στη συγκέντρωσηΤο μαύρο τσάι περιέχει καφεΐνη και ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση.Μελέτες έχουν βρει ότι τα ροφήματα που περιέχουν L-θεανίνη και καφεΐνη έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη συγκέντρωση λόγω των επιδράσεων της L-θεανίνης στον εγκέφαλο.Απώλεια βάρουςΤο μαύρο τσάι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και όπως το πράσινο τσάι, περιέχει επίσης πολυφαινόλες που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους μειώνοντας την πρόληψη θερμίδων και ενισχύοντας τη διάσπαση του λίπους.Μελέτη του 2014 έδειξε ότι υγιείς ενήλικες που κατανάλωναν τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι καθημερινά επί τρεις μήνες έχασαν περισσότερο βάρος και πόντους από την περίμετρο της μέσης σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.Με πληροφορίες από healthline.com, insider.com
πηγή: mothersblog.gr