Gossip Rodos: Ψάχνοντας συχνά ιδέες για πιο υγιεινά γλυκά για το σπίτι (και κυρίως για την κόρη μου που βρίσκεται στην εφηβεία και όλο ζητά κάτι γλυκό!), έπεσα πάνω σε μια συνταγή που με ενθουσίασε: κέικ με ελαιόλαδο και μέλι. Ένα κέικ απλό, αλλά τόσο αρωματικό και φίνο, που μπορείτε να το φτιάξετε είτε για να συνοδεύσετε τον απογευματινό σας καφέ, είτε να κεράσετε τα παιδιά και τους γονείς που έχετε καλέσει για playdate.Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετεΜέλι: Το μέλι δίνει όλο τον γλυκό χαρακτήρα σε αυτό το κέικ, χωρίς να χρειάζονται υπερβολές. Αν θέλετε πιο έντονη τη γεύση του, μπορείτε να αποφύγετε τη ζάχαρη και να το ενισχύσετε με λίγο παραπάνω μέλι.Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι το “κλειδί” της συνταγής. Χαρίζει υγρασία και κάνει το κέικ πιο αφράτο, ενώ ταυτόχρονα φέρνει εκείνη τη λεπτή, φρουτώδη γεύση που δένει υπέροχα με το μέλι και το ξύσμα λεμονιού.Ελαιόλαδο ή βούτυρο; Ο διχασμός της Ελληνίδας μάναςΑλεύρι: Ένα απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις αρκεί για να έχουμε ανάλαφρη υφή. Αν όμως θέλετε ακόμη πιο αέρινο αποτέλεσμα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.Ζάχαρη: Εδώ χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το μέλι, ώστε να εξισορροπηθεί η δυνατή γεύση του τελευταίου. Αν είστε λάτρεις του μελιού, μπορείτε να παραλείψετε εντελώς τη ζάχαρη.Γάλα: Η συνταγή είναι φτιαγμένη ώστε να είναι φιλική για όσες αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά. Δοκιμάστε γάλα σόγιας ή αμυγδάλου – αλλά και το κλασικό αγελαδινό λειτουργεί μια χαρά.Τι είδους κέικ μπορείτε να φάτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνηςΛεμόνι: Το ξύσμα του χαρίζει φρεσκάδα και ισορροπεί τη γλυκύτητα. Ο χυμός του χρησιμοποιείται σε σιρόπι με μέλι που «βρέχει» το κέικ, κρατώντας το υγρό και δίνοντάς του μια γλυκόξινη αίσθηση.Βανίλια: Εκείνη η διακριτική νότα που κάνει πάντα τη διαφορά. Αν έχετε βανίλια σε στικ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους για ακόμη πιο πλούσια γεύση.Φτιάξτε το κέικ με μέλι και ελαιόλαδοΤι υλικά θα χρειαστείτε;Για το κέικ
- 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 ½ φλιτζάνι)
- 67 γρ. ζάχαρη (1/3 φλιτζάνι)
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γ. αλάτι
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 67 γρ. ελαιόλαδο (1/3 φλιτζάνι)
- 130 γρ. φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη (½ φλιτζάνι)
- 113 γρ. μέλι (1/3 φλιτζάνι)
- 1 κ.σ. μηλόξιδο
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σιρόπι με μέλι και λεμόνι
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 κ.σ. μέλι
- Για το γλάσο λεμονιού
- 130 γρ. ζάχαρη άχνη (1 φλιτζάνι)
- 1 ½ – 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Η vintage συνταγή για κέικ μήλου που μυρίζει «σπίτι» – και λίγο αμερικάνικο κινηματογράφοΕκτέλεση
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175°C. Λαδώνετε μια φόρμα (20×10 εκ.) και στρώνετε με λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.
- Σε άλλο μπολ, χτυπάτε το ελαιόλαδο, το γάλα, το μέλι, το ξύδι και τη βανίλια.
- Ρίχνετε το μείγμα των υγρών στα στεγνά και ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενωθούν.
- Μεταφέρετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα.
- Ετοιμάζετε το σιρόπι ανακατεύοντας μέλι και χυμό λεμονιού. Μόλις βγει το κέικ από τον φούρνο, το αλείφετε με το σιρόπι όσο είναι ζεστό.
- Αφήνετε να κρυώσει και περιχύνετε με το γλάσο λεμονιού.
Ένα κέικ που θα σας κάνει να χαμογελάσετε με κάθε μπουκιά και που μπορείτε να σερβίρετε είτε στο απογευματινό σας καφεδάκι είτε σαν κέρασμα στα παιδιά μετά το σχολείο.Νηστίσιμο Carrot Cake σε τετράγωνο ταψί χωρίς μίξερΔοκιμάστε το μέσα στην εβδομάδα και πείτε μας στα σχόλια πώς σας φάνηκε – είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσετε όσο κι εγώ!
πηγή: mothersblog.gr