Gossip Rodos: Τα μωβ τρόφιμα δεν είναι μόνο όμορφα και εντυπωσιακά για το μάτι, αλλά είναι και πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέχρι την προστασία της καρδιάς μας, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας.
Βρείτε παρακάτω 8 μωβ τρόφιμα που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας και μάθετε γιατί είναι τόσο σημαντικά
1. Μελιτζάνα
Η μελιτζάνα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μωβ λαχανικά στη διατροφή μας και έχει πολλά οφέλη. Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και την προστασία από καρδιοπάθειες. Επίσης, η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη σωστή πέψη και στη διατήρηση του υγιούς εντέρου. Αν τη συμπεριλάβεις στη διατροφή σου, μπορείς να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς σου και να ενισχύσεις την πέψη σου.
2. Μαύρα μούρα
Τα μαύρα μούρα είναι γεμάτα με βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Ο διατροφολόγος Δρ. Στέφαν Τόμπσον αναφέρει ότι τα μαύρα μούρα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας και στη βελτίωση της υγείας του δέρματος, προάγοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Έτσι, η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να σου χαρίσει σημαντικά οφέλη στην υγεία και την εμφάνιση σου.
3. Μωβ λάχανο (Κόκκινο λάχανο)
Το μωβ λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών A και C και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες, οι οποίοι δίνουν το μωβ χρώμα του, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα με την καθηγήτρια διατροφής Έλεν Κάρτερ, το μωβ λάχανο μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου. Μπορείς εύκολα να το προσθέσεις σε σαλάτες ή να το καταναλώσεις ως συνοδευτικό πιάτο.
4. Παντζάρια
Τα παντζάρια περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες υποστηρίζει την πέψη και βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης. Ο καρδιολόγος Δρ. Μαρκ Ρόμπερτσον εξηγεί ότι τα παντζάρια είναι ιδανικά για αποτοξίνωση και ενίσχυση της αντοχής του οργανισμού. Μπορείς να ωφελήσεις την καρδιά σου και την υγεία σου συνολικά, χρησιμοποιώντας τα σε χυμούς ή σε σαλάτες.
5. Μωβ καλαμπόκι
Είναι λιγότερο γνωστό, αλλά το μωβ καλαμπόκι έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, λόγω των υγιεινών του ιδιοτήτων. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, και ειδικά ανθοκυανίνες, τονίζει τη δύναμή του να καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να προλαμβάνει διάφορες ασθένειες. Το μωβ καλαμπόκι μπορεί να στηρίξει την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών και να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να το προσθέσεις στο διαιτολόγιό σου ως ποπ-κορν ή αλεύρι.
6. Κόκκινα κρεμμύδια
Τα κόκκινα κρεμμύδια είναι πλούσια σε κουερσετίνη, μια φλαβονοειδή ουσία που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης. Τα κόκκινα κρεμμύδια περιέχουν, επίσης, θειικά συστατικά που ενισχύουν τη λειτουργία του ήπατος και βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματος. Ο διατροφολόγος Δρ. Σάμιουελ Μπράουν δηλώνει ότι η καθημερινή κατανάλωση κόκκινων κρεμμυδιών μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
7. Μαύρο ρύζι
Το μαύρο ρύζι είναι γεμάτο με σίδηρο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ανθοκυανίνες που του δίνουν το έντονο μαύρο χρώμα. Το μαύρο ρύζι έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την υγεία της καρδιάς και καταπολεμά τη φλεγμονή. Η ειδικός διατροφής Δρ. Ρόουζ Σίλβερ αναφέρει ότι το μαύρο ρύζι είναι μια εξαιρετική επιλογή για υγιεινές διατροφικές συνήθειες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες και μέταλλα.
8. Μαύρα καρότα
Τα μαύρα καρότα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που τους δίνουν το χαρακτηριστικό βαθύ μωβ – μαύρο χρώμα τους. Είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία των ματιών, τη βελτίωση του ανοσοποιητικού και την ενίσχυση της υγείας του δέρματος. Επίσης, τα μαύρα καρότα είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης A, που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος και της καλής όρασης.
πηγή: govastileto.gr