Gossip Rodos:
Στη χώρα μας μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένο όσο σε άλλα μέρη του κόσμου, όμως, υπάρχουν ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία ότι όσοι πίνουν τακτικά τσάι μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου, γνωστικής εξασθένησης και άλλων προβλημάτων υγείας, πράγμα που, από μόνο του έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, με ρίζες που χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Από τα παραδοσιακά μαύρα και πράσινα τσάγια έως τα αρωματικά βότανα, κάθε είδος προσφέρει μοναδικές γεύσεις, αρώματα και, φυσικά, σημαντικά οφέλη για την υγεία.Αν δεν είσαι εξοικειωμένη με το ρόφημα αυτό, παρακάτω μπορείς να μάθεις τα διαφορετικά είδη τσαγιού, τα χαρακτηριστικά και τις θρεπτικές τους ιδιότητες, και με βάση αυτά (και ανάλογα με τη γεύση που σου αρέσει, φυσικά) να διαλέξεις το πιο υγιεινό και κατάλληλο για τις δικές σου ανάγκες.Ο βασικός διαχωρισμός κατηγοριών Δύο οι βασικές κατηγορίες τσαγιών. Στην πιο απλή του μορφή, το τσάι είναι ένα μείγμα νερού και αποξηραμένων φυτικών υλικών. Αυτό που πολλοί θεωρούν ως αληθινά τσάγια, όπως το μαύρο (π.χ. English breakfast, Earl Grey και Darjeeling), το πράσινο και το λευκό, προέρχεται από τα φύλλα ενός και μόνο φυτού: Camellia sinensis. Οι γεύσεις και τα χρώματά τους κυμαίνονται από ελαφριά και φωτεινά έως σκούρα και γήινα. Υπάρχουν και τα αφεψήματα που θεωρείται πως ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία του τσαγιού, όπως το χαμομήλι, η μέντα και το τζίντζερ, δημιουργούνται από μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων και άλλων φυτών. Τεχνικά, αυτά δεν θεωρούνται τσάγια (ο επίσημος όρος είναι «εγχύματα»), αλλά προσφέρουν παρόμοια απόλαυση και αίσθηση, με γεύσεις που κυμαίνονται από γλυκές έως πικάντικες. Οι ουσίες που είναι γνωστές ως πολυφαινόλες — αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη βλάβη των κυττάρων και τη φλεγμονή — είναι πιθανότατα υπεύθυνες για τις προστατευτικές ιδιότητες των αληθινών τσαγιών. Τα βότανα, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό ως σπιτικά γιατροσόφια, μπορεί επίσης να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, με τόσα πολλά είδη βοτανικών εγχυμάτων, η αποτελεσματικότητά τους είναι πιο δύσκολο να αποδειχθεί. Η καφεΐνη, που βρίσκεται φυσικά στο μαύρο, το πράσινο και το λευκό τσάι, μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη με μέτρο και «ίσως βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος», σύμφωνα με τη Michelle M. Francl, καθηγήτρια χημείας στο Bryn Mawr College στην Πενσυλβάνια και συγγραφέα του βιβλίου «Steeped: The Chemistry of Tea».Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να ενισχύσει τη μακροζωία αλλά με μια συγκεκριμένη προϋπόθεσηΑληθινά τσάγιαΚαι τα πέντε αληθινά τσάγια προέρχονται από το φυτό *Camellia sinensis*, αλλά διαφέρουν σε γεύση, άρωμα και εμφάνιση, ανάλογα με τη συγκομιδή και την επεξεργασία τους. Οι θρεπτικές τους ιδιότητες ποικίλουν επίσης. Μαύρο τσάι
– Τι είναι: Τα φύλλα συνθλίβονται και αποξηραίνονται, αποκτώντας σκούρο χρώμα. Δημοφιλή είδη είναι το English breakfast και το Earl Grey.
– Γεύση: Γήινη, ελαφρώς πικρή αλλά ευχάριστη.
– Οφέλη: Μείωση κινδύνου καρδιακής προσβολής λόγω θεαφλαβινών (πολυφαινόλες που κυριαρχούν σε αυτό το τσάι). – Καφεΐνη: 30-50 mg/φλιτζάνι. Pu-erh
– Τι είναι: Ζυμωμένα φύλλα τσαγιού που συχνά παλαιώνονται για χρόνια.
– Γεύση: Ήπια έως ελαφρώς πικρή.
– Οφέλη: Συνδέεται με μειωμένη παχυσαρκία, χοληστερόλη και κίνδυνο διαβήτη.
– Καφεΐνη: 30-100 mg/φλιτζάνι. Oolong
– Τι είναι: Εν μέρει αποξηραμένα και τυλιγμένα φύλλα, με κίτρινο-πράσινη απόχρωση.
– Γεύση: Από ανθώδη έως ξυλώδη, ανάλογα με το κλίμα και την επεξεργασία.
– Οφέλη: Ενίσχυση ανοσοποιητικού και μείωση φλεγμονής χάρη στις θεασινενσίνες.
– Καφεΐνη: 30-50 mg/φλιτζάνι. Πράσινο τσάι
– Τι είναι: Τα φύλλα ατμίζονται για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Είδη όπως το matcha, το sencha και το gunpowder έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. – Γεύση: Χορτώδης, ανθώδης και ελαφρώς στυφή.
– Οφέλη: Πλούσιο σε EGCG και άλλα αντιοξειδωτικά προστατεύει την καρδιά και ίσως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
– Καφεΐνη:30 mg/φλιτζάνι (το matcha μπορεί να έχει περισσότερη). Λευκό τσάι
– Τι είναι: Φτιαγμένο από νεαρά φύλλα, αποξηραίνεται άμεσα μετά τη συλλογή.
– Γεύση: Λεπτή, ανθώδης και χορτώδης.
– Οφέλη: Τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από όλα τα τσάγια.
– Καφεΐνη: 35 mg/φλιτζάνι.Ροφήματα που «καίνε» λίπος από την κοιλιά ιδανικά για τον χειμώναΦυτικά τσάγια – αφεψήματαΤα φυτικά τσάγια (εγχύματα, ή τιζάνες) φτιάχνονται από διάφορα φυτικά υλικά, όπως βότανα, λουλούδια, μπαχαρικά, ρίζες, φρούτα και φλοιούς. Σε αντίθεση με τα αληθινά τσάγια, τα περισσότερα φυτικά τσάγια δεν περιέχουν καφεΐνη. Μπορεί να περιλαμβάνουν μόνο ένα συστατικό ή να είναι συνδυασμένα. Ιδού τα 4 πιο δημοφιλή παγκοσμίως. Χαμομήλι
– Τι είναι: Φτιαγμένο από αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού, είτε ολόκληρα (σε χύμα τσάι) είτε κομμένα (σε φακελάκια τσαγιού).
– Γεύση: Ήπια ανθώδης και γλυκιά. Το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται με ολόκληρα άνθη χαμομηλιού.
– Οφέλη: Γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, βοηθά στον ύπνο και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την πέψη και ως ήπιο διουρητικό. Τζίντζερ
– Τι είναι: Φτιαγμένο από αποξηραμένη, συχνά αλεσμένη ρίζα τζίντζερ, η οποία αποδεσμεύει τις γεύσεις της όταν ρίχνεται ζεστό νερό πάνω της. Συχνά συνδυάζεται με βότανα όπως το λεμονόχορτο ή η ρίζα γλυκόριζας.
– Γεύση: Πιπεράτο, ελαφρώς γλυκό και με έντονο, πικάντικο άρωμα.
– Οφέλη: Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να καταπραΰνει την δυσπεψία, να ανακουφίζει από ναυτία και δυσκοιλιότητα. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και πιθανά αντικαρκινικά οφέλη. Rooibos
– Τι είναι: Γνωστό και ως κόκκινο θάμνος, φτιάχνεται από τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη του φυτού *Aspalathus linearis*, που φύεται στη Νότια Αφρική. Χρησιμοποιείται συχνά ως βάση σε διάφορους βοτανικούς συνδυασμούς.
– Γεύση: Φυσικά γλυκιά με ανθώδη και ξυλώδη γεύση.
– Οφέλη: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, το ρουίμπος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μέντα
– Τι είναι: Φτιαγμένο από αποξηραμένα φύλλα μέντας, διατίθεται χύμα ή σε φακελάκια. Συχνά συνδυάζεται με σπέρμα μέντας, γλυκόριζα ή ακόμα και σοκολάτα.
– Γεύση: Έντονα και δροσιστικά μέντα. Οι συνδυασμοί μπορούν να μαλακώσουν τη δυνατή γεύση ή να προσφέρουν νέες γεύσεις.
– Οφέλη: Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την πέψη και για την ανακούφιση από φούσκωμα και αέρια. Ωστόσο, μπορεί να επιδεινώσει την χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.Τσάι και συμπάθεια: 5 προτάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τσαγιού
πηγή: queen.gr