Gossip Rodos: Τα σουσαμένια κριτσίνια δεν λείπουν από κανένα σπίτι αυτή την περίοδο που τα σχολεία έχουν ανοίξει και οι κουζίνες των μαμάδων έχουν πάρει «φωτιά» από τα μαγειρέματα: πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό, σνακ, κολατσιό.Υπάρχουν κάποιες συνταγές που οι μαμάδες τις φτιάχνουν πολλές φορές και δεν είναι άλλες από τους λουκουμάδες με ζάχαρη, τα pretzel , τα κέικ, τα κεκάκια, τα τυροπιτάκια και φυσικά τα κριτσίνια.Ακόμη και τα κριτσίνια βέβαια μπορείτε να τα φτιάξετε στο σπίτι.Σπιτικά κριτσίνια για όλες τις (vid)Για να τα φτιάξετε…
- θα πρέπει να ετοιμάσετε τη ζύμη
- να την απλώσετε με έναν πλάστη
- να απλώσετε και από τις δυο πλευρές αυγό
- να πασπαλίσετε με σουσάμι (ή και παπαρουνόσπορο)
- να κόψετε
- να στρίψετε τα κριτσίνια σας
- και τέλος να τα ψήσετε.
Ακολουθούν αναλυτικά τα υλικά, η διαδικασία παρασκευής καθώς επίσης και βίντεο που δείχνει βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία.Κολατσιό για το σχολείο: ΜπανανοκριτσίνιαΥλικά:για τη ζύμη:
- 150 γραμμάρια βούτυρο/μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 125ml νερό
- 1 αυγό
- 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3-4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (θα βάλετε 3 και αν χρειαστεί προσθέστε σιγά σιγά και άλλο αλεύρι παρακολουθώντας τη ζύμη)
για την επάλειψη:
- 2 κρόκους αυγών
- σουσάμι
(στο βίντεο από τη μία πλευρά της ζύμης χρησιμοποιείται παπαρουνόσπορος)Πώς θα φτιάξετε τα στριφτά σουσαμένια κριτσίνια
- Βάλτε σε ένα μπολ το νερό, το αυγό, το αλάτι και ανακατέψτε.
- Προσθέστε το αλεύρι και το βούτυρο εναλλάξ.
- Θα πρέπει να ζυμώσετε τη ζύμη σας τουλάχιστον 5 λεπτά.
- Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάστε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάλτε για μισή ώρα στο ψυγείο
- Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, αλευρώστε τον πάγκο, ανοίξτε με έναν πλάστη τη ζύμη.
- Δεν πρέπει να είναι ούτε λεπτή, ούτε χοντρή.
- Χτυπήστε τους κρόκους και με ένα πινέλο περάστε τη μία πλευρά της ζύμης.
- Πασπαλίστε μπόλικο σουσάμι και με τον πλάστη σας πιέστε να πάει παντού και να κολλήσει.
- Αναποδογυρίστε τη ζύμη και ακολουθήστε τα ίδια βήματα και για την άλλη πλευρά.
- Αφού έχετε βάλει σουσάμι σε όλη τη ζύμη, με ένα μαχαίρι κόψτε σε στικς.
- Στρίψτε τα και βάλτε τα σε ταψί που έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών Κελσίου για 20 λεπτά και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 βαθμούς Κελσίου.
- Μόλις γίνουν τραγανά βγάλτε τα και απολαύστε τα.
https://www.instagram.com/reel/C7O9noKoJ-z/
πηγή: mothersblog.gr