Gossip Rodos: Το παιδί σας θυμώνει επειδή τα παιδιά που συναντά στην παιδική χαρά δεν παίζουν όπως εκείνο θέλει; Ξεκινά τη ζωγραφική του ξανά και ξανά επειδή δεν βγαίνει όπως θέλει; Χρειάζεται πολύς χρόνος για να ολοκληρώσει κάτι απλό; Αυτές είναι μερικές από τις συμπεριφορές που θα μπορούσαν να είναι σημάδια ότι το παιδί σας είναι τελειομανές.Παιδί και τελειομανία: Τι πρέπει να προσέξετε;Όταν μιλάμε για τελειομανία, σκεφτόμαστε μόνο τη θετική της πλευρά. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα με έναν τρόπο και να τα φτάνουμε σε ένα επίπεδο στο οποίο είμαστε ευχαριστημένες και, στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο λειτουργεί ως κίνητρο . Ωστόσο, όταν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θέλουμε, το νιώθουμε σαν ένα απογοητευτικό πλήγμα. Πώς λοιπόν επηρεάζει η τελειομανία τα παιδιά; Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;Μέθοδος Montessori: Γιατί δεν πρέπει να αναγκάζετε τα παιδιά να λένε «συγγνώμη»Πώς μπορώ να καταλάβω εάν το παιδί μου είναι τελειομανήςΚατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, η ίδια συμπεριφορά μπορεί να έχει πολλαπλές σημασίες. Σε μικρότερη ηλικία, τα παιδιά δυσκολεύονται περισσότερο να εκφράσουν αυτό που τα ενοχλεί.Γι’ αυτό κάποιες πράξεις σας μπορεί να προκαλούν σύγχυση και συμπεριφορές όπως ανεξέλεγκτο κλάμα μπορεί να σημαίνουν οτιδήποτε, από πείνα μέχρι θυμό.Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε πότε πρόκειται για τελειομανία ή υπερβολική ανυπομονησία:
- Το παιδί αισθάνεται τεράστιο θυμό και απογοήτευση όταν δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους του. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει ένα μεγάλο ξέσπασμα θυμού όταν η γραμμή του μολυβιού μόλις και μετά βίας χάνει ένα σχήμα που έπρεπε να σχεδιάσει.
- Δεν του αρέσει να γίνεται στόχος χλευασμού. Παρόλο που δεν το αντιλαμβάνεται συνειδητά, το κάνει να αισθάνεται εκτεθειμένο και ανασφαλές.
- Δεν υπάρχει επιχείρημα για να δικαιολογήσει την «αποτυχία» του αν δεν κερδίσει ή αν δεν τα πάει καλά. Δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι , αλλά κάτι που το επηρεάζει και του προκαλεί έντονη δυσφορία.
- Δεν δοκιμάζει νέα ή άγνωστα πράγματα. Γνωρίζει ότι αν το κάνει, μπορεί να εκτεθεί σε σφάλμα ή αποτυχία, καθώς τα πράγματα δεν πάνε απαραίτητα σωστά με την πρώτη φορά.
- Είναι ευαίσθητο στην κριτική. Αν τη δεχτεί, εγκαταλείπει τη δραστηριότητα.
- Ενδιαφέρεται για την αναγνώριση από ανθρώπους που θεωρεί σημαντικούς. Για παράδειγμα, θέλει ο δάσκαλός του να το συγχαρεί ή να αναγνωρίζει τη δουλειά του.
- Μπορεί να θυμώσει όταν αναγνωρίζονται τα επιτεύγματα άλλων ανθρώπων. Για παράδειγμα, επιστρέφοντας από μια βόλτα, το παιδί σας μπορεί να θυμώσει αν συγχαρείτε το αδελφάκι του για την καλή του συμπεριφορά.
Θετικές φράσεις για να ενθαρρύνετε το παιδί σαςΠώς μπορώ να βοηθήσω αν το παιδί μου είναι τελειομανής1. Να είστε προσεκτικές με τα «μπράβο»Είναι απαραίτητο να επανεξετάσετε ποια πράγματα αναγνωρίζετε ή αναδεικνύετε. Για παράδειγμα, αν τα επαινείτε πάντα μόνο επειδή είναι άριστα στην κολύμβηση, το μήνυμα που ερμηνεύεται είναι ότι μας ενδιαφέρει μόνο αυτό και όχι άλλες ιδιότητες ή χαρακτηριστικά. Αυτό μπορεί να τα ενθαρρύνει να αποκτήσουν εμμονή με την επίτευξη ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος, καθώς ερμηνεύουν ότι αξίζουν ή αγαπιούνται με βάση αυτή την πτυχή.2. Διδάξτε να εκτιμούν τη διαδικασία και τις αποτυχίες τουςΤόσο όταν πετυχαίνουν τους στόχους τους όσο και κυρίως όταν δεν τους πετυχαίνουν, είναι πολύ χρήσιμο να τα βοηθήσετε να επικεντρωθούν στη διαδικασία. Θα πρέπει να κάνουμε ερωτήσεις για το πώς το βίωσαν και να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια και το «ταξίδι », όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκέφτεται με όρους μικρών βημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνεστε από την λογική του «όλα ή τίποτα».Zήλια ανάμεσα στα αδέρφια: 1 απλή συμβουλή για να την αντιμετωπίσετε3. Βοηθήστε τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τουςΌταν ένα τελειομανές παιδί δεν πετυχαίνει αυτό που θέλει, αντί να πείτε: «Μην ανησυχείς, την επόμενη φορά θα τα πας καλύτερα», το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι να επικυρώσετε το συναίσθημά του. Δηλαδή, πρέπει να το ενθαρρύνετε να εκφράσει το πώς αισθάνεται και στη συνέχεια να το βοηθήσετε να το διαχειριστεί.4. Μη ξεχνάτε πως εσείς είστε το πρότυποΕίναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πολλές συμπεριφορές των παιδιών σχετίζονται με τις συμπεριφορές και την στάση σας. Θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι προσδοκίες και απαιτήσεις έχετε.Μερικές φορές προσπαθούμε να ζήσουμε μέσα από τη ζωή των παιδιών μας και να προβάλλουμε πάνω τους εκείνα τα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε ή εκείνα που δεν καταφέραμε.Για παράδειγμα, ένας γονέας που θα ήθελε να πετύχει στην κολύμβηση ασκεί πίεση στο παιδί του να κάνει αυτό το άθλημα και να είναι το καλύτερο. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεται μεγάλη πίεση για να μην σας απογοητεύσει και μπορεί να έχει ακόμη και αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα στην απόδοσή του.Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τη γνώμη του παιδιού, να το αφήνετε να είναι πρωταγωνιστής της δικής του ζωής και να ενθαρρύνετε την αυτονομία του.Πώς θα μεγαλώσετε ένα ευγενικό παιδίΗ μαγεία της μουσικής: Η επίδραση στην ανάπτυξη και στην ψυχολογία των παιδιώνΕίναι η τελειομανία εμπόδιο;Η τελειομανία αποτελεί εμπόδιο για την πλήρη ανάπτυξη , καθώς:
- Περιορίζει τη δημιουργικότητα, την ευελιξία και τον αυθορμητισμό
- Επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμηση
- Το παιδί βιώνει μεγάλες και συχνές απογοητεύσεις
- Οι τελειομανείς άνθρωποι προσπαθούν να επιβληθούν, καθώς θεωρούν ότι ο τρόπος που κάνουν τα πράγματα είναι ο μόνος σωστός.
- Η τελειομανία δημιουργεί άγχος και άλλες διαταραχές
Το θέμα δεν είναι να πούμε σε ένα παιδί ότι πρέπει να συμβιβαστεί, αλλά να το βοηθήσουμε να δει την πραγματική αξία της προσπάθειας , της διαδικασίας μάθησης και ακόμη και των αποτυχημένων προσπαθειών.Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσεκτικές με το θέμα των “ετικετών” κατά την παιδική ηλικία. Η φράση «είναι λίγο τελειομανής» μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί σκέφτεται και συμπεριφέρεται.Τέλος, σε μια κοινωνία που ενθαρρύνει τον υπερβολικό ανταγωνισμό, ως ενήλικες θα πρέπει να είμαστε η πυξίδα που καθοδηγεί τα παιδιά να ξεφύγουν από τις υπερβολικές απαιτήσεις.Πηγή: youaremom.com
πηγή: mothersblog.gr